Landsbyskolen

mena01

José de la Cruz Mena

José de la Cruz er en offentlig skole beliggende ca. 10 minutters kørsel fra Granada. Området er meget fattigt med 90% arbejdsløshed – de fleste familier lever af småhandel og indsamling af træstykker, som sælges til brænde. På skolen går der omkring 500 børn i alderen 3-12 år – altså fungerer skolen også som børnehave for de mindste børn. Der er børn på skolen både formiddag og eftermiddag.

Skolen råder over meget få undervisningsmaterialer. Pengene fra staten rækker ikke særlig langt, så skolen er helt afhængig af private donationer. F.eks. støttes skolen af spanskskolen Casa Xaltava og af organisationen Esperanza. Børnene kommer som sagt fra ekstremt fattige familier og får derfor dagligt udleveret enkelte madvarer – ris, bønner og majsmel. Disse råvarer er et vigtigt supplement til familiens overlevelse. På skolen er kun ansat 14 lærere – 8 om formiddagen og 6 om eftermiddagen. Derfor er der hårdt brug for volontører.

 

Det frivillige arbejde

Som volontør deltager man i det daglige arbejde med undervisningen i almene skolefag – primært læsning, skrivning og regning. Derudover er der god mulighed for mere selvstændigt arbejde – f.eks. engelskundervisning af de større børn, eller mere kropslige og kulturelle aktiviteter (f.eks. idræt, musik, billedkunst) både med de små og de store børn. Som volontør skal man være opmærksom på, at man selv skal medbringe eventuelle materialer til de planlagte aktiviteter (f.eks. bolde, maling, fotokopier etc.). Det frivillige arbejde planlæges mere detaljeret på skolen i samarbejde med skolens ledere, Soraria og José Rene og de øvrige lærere. Der er børn på skolen fra 7-12 og igen fra 13-18, så det frivillige arbejde kan foregå om formiddagen og/eller om eftermiddagen.

 

Vær opmærksom på

…at skolen holder ferielukket en uge midt i juli og igen fra slutningen af november til 1. februar.