2019, Christiane, frivilligt arbejde, Casa Jackson, Antigua (Guatemala)

Rejsebrev Christiane frivilligt arbejde Casa Jackson Antigua Guatemala

Mit navn er Christiane, jeg er 24 år gammel og læser min kandidat i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. I efteråret 2019 holdt jeg orlov fra studiet og tog i stedet spanskkurser i København efterfulgt af to måneders frivilligt arbejde på Casa Jackson i Antigua.

Jeg rejste afsted med min gode veninde, som er sygeplejerskestuderende og skulle i praktikophold på Casa Jackson. Jeg var i starten meget nervøs for, at jeg ikke havde de rette kompetencer og erfaring til at kunne arbejde på hospitalet. Det viste sig dog, at jeg sagtens kunne få lov til at hjælpe på Casa Jackson, da personalet og lederen i høj grad satte pris på al slags hjælp, de kunne få, f.eks. at give mad, skifte ble og diverse praktiske opgaver. Jeg endte med at blive rigtig glad for min tid på hospitalet og det omsorgsarbejde, som lå i at passe børnene, snakke med mødrene og være den ekstra hjælpende hånd, når der var få på arbejde. Samtidig var det fagligt meget indsigtsfuldt for mig at være på Casa Jackson og få lov til at følge børnenes udvikling, både fysisk og socialt, i takt med, at der blev sørget for en ordentlig kost og god hygiejne. Det var især spændende at få lov til at opleve nogle hospitals- og sundhedspraksisser i en kontekst, der adskiller sig meget fra den danske model.

Generelt var jeg rigtig glad for mit ophold, som var spækket med gode oplevelser – foruden frivilligarbejdet i sig selv, benyttede vi alle muligheder for at opleve den unikke, guatemalanske kultur. Vi besteg vulkaner, osede på markeder, så fodboldkampe, hjalp med afholdelse af en bibelskole, badede ved lavastrandene, så Tikal ruinerne, dansede salsa og meget mere. Jeg havde spanskundervisning gennem hele opholdet, og selvom min underviser, Alvaro, godt kunne tale engelsk, foregik alt på spansk – det var krævende, men rykkede i den grad! Min veninde og jeg boede hos en lokal værtsfamilie, og vores søde værtsmor, Maria Elena, serverede hver dag sund og varieret mad (modne avocadoer og saftige papajaer i lind strøm!), så vi fik prøvet lidt af hvert indenfor det guatemalanske køkken. Også hos Maria Elena foregik alt på spansk fra dag 1. Hvor måltiderne i starten blev indtaget i akavet stilhed, blev vi med tiden i stand til at kunne føre ”længere” samtaler – succes!

Nu er jeg tilbage til studierne i Danmark, men jeg tænker ofte tilbage på min farve- og solskinsrige tid i Guatemala, et land jeg forhåbentlig får mulighed for at besøge igen J Hasta luego!