Indkvartering

IMG_0099beskåret

Indkvartering hos en lokal familie i Guatemala

Volontører, der rejser i Guatemala med Danish Volunteers, indkvarteres hos en lokal familie. Dette er en enestående mulighed for at opleve hverdagen på nært hold, øve sit spanske og i det hele taget deltage i de daglige gøremål og aktiviteter, som er typiske for en familie.

Man bliver hele tiden udfordret sprogligt, da man ikke kan forvente, at nogen i familien taler engelsk. Det kan også være en stor oplevelse at være med til at fejre højtiderne f.eks. julen og ikke mindst påsken, som er den helt store fest i Guatemala.

De familier som tilbyder indkvartering er primært ganske almindelige middelklassefamilier – skolelærere, kontoransatte og lign. Det er efter Guatemaltesiske forhold “pæne” hjem, hvor man får sit eget værelse og ellers deler køkken og bad med resten af familien.

Det er vigtigt at understrege, at man ikke kan forvente dansk standard i boligen (samtalekøkkener, spabade, fladskærme etc. skal man ikke lige regne med!). Maden er ganske almindelig hverdagskost efter guatemaltesisk målestok og består af 3 måltider om dagen.

At bo privat vil for nogens vedkommende blive opfattet som den mest krævende og udfordrende indkvarteringsform. Man er meget “på” hele tiden – både sprogligt og socialt. F.eks. vil børnene gerne lege, der kommer gæster, som man også skal forholde sig til etc.

Samtidig er Guatemaltekerne et meget gæstfrit og humør- og temperamentsfuld folkeslag, og det er som regel en rigtig god oplevelse at bo hos en lokal familie.

I Antigua indkvarterer vi ofte flere (2-6) frivillige per familie, men det afhænger helt af, hvor mange vi har afsted. I Xela indkvarterer vi som regel 1-2 per familie. Hvis du har særlige præferencer mht. indkvarteringen så tal med os om det.

Tove fortæller om at bo hos en lokal familie i Guatemala

“I seks uger boede jeg hos en familie i Antigua i et meget spartansk udstyret værelse med fælles bad og toilet. På ingen måde luksus, men med en varme, venlighed og imødekommenhed, der var med til at gøre mit ophold i Guatemala til en uforglemmelig oplevelse.

Uden at være en del af familien blev det alligevel et personligt og familiært ophold, bl.a. fordi forskellige familiemedlemmer, der altid blev præsenteret for os, ofte spiste sammen med os ved det store spisebord for de indkvarterede . En bror, en søster, et par nevøer, værtinden, men aldrig hendes mand eller børn. Alle var interesserede i de voluntører, der opholdt sig i huset, ville gerne høre om vores oplevelser, og fortalte om deres liv, så vi fik et indblik i deres hverdag, højtider og skikke.

Værtinden var fantastisk dygtig i køkkenet. Lavede rigtig god og varieret mad og var meget opmærksom på, at vi fik en alsidig og sund kost. Alt var veltillavet og blev serveret indbydende. God, daglig mad, men også specielle retter, som hørte til ved særlige lejligheder.

Hun, og familien i øvrigt, viste stor omsorg for og interesse i de indkvarterede. Var man sløj, blev der serveret skånekost, der var bekymring, hvis en udeblev fra et måltid, og der blev serveret kolde og varme drikke i utide, hvis hun skønnede, at vi havde brug for det. Det var skønt med denne moderlige omsorg.

Når man bor privat, får man rig lejlighed til at træne sit spanske. Og min familie var utrolig gode lærermestre. Ventede tålmodigt, når jeg famlende ville fortælle noget, hjalp med de rigtige ord, hvis de skønnede, at jeg gik helt i stå, og rettede mig nænsomt, når de mente, jeg kunne være modtagelig for det. En fantastisk chance for at øve sproget.”