Ángeles de Dios (skole for børn med special needs)

Formål og målgruppe

Centro de Educación Especial Ángeles de Dios er en skole for børn og unge (1-15 år), der af forskellige årsager ikke kan gå i almindelig skole. Der kan være mange årsager til, at børnene ikke går i almindelig skole, herunder høre- og talevanskeligheder, indlæringsvanskeligheder, autisme, motoriske vanskeligheder, Downs syndrom og cerebral parese. For nogle af børnene arbejdes der med indskoling i almindelig skole. Der er ingen offentlige tilbud til disse børn, og projektet er derfor afgørende for mange familier.

Arbejdsområder og personale

Det vigtigste arbejdsområde er undervisning og lektiehjælp. Derudover arbejdes der med fysioterapi og taletræning. Der ydes desuden social rådgivning til børnenes forældre. Børnene får også noget at spise på projektet. Det faste personale på projektet tæller en leder, fire lærerinder, en socialrådgiver og en køkkenmedarbejder. Derudover er der en fysioterapeut, som kommer to gange om ugen.

Frivilligt arbejde

Frivillige på Ángeles de Dios bliver tilknyttet en af fire grupper børn – og i nogle tilfælde et enkelt barn. Frivillige hjælper til med undervisning, lektiehjælp og alle mulige andre andre opgaver, herunder rengøring, spisning, leg og generel omsorg. Der er gode muligheder for at arrangere forskellige aktiviteter med børnene, fx sport, dans, musik, kunsthåndværk og ekskursioner. Frivillige med erfaring inden for fysioterapi og taletræning kan også hjælpe til inden for disse arbejdsområder.

Praktik

Der er rigtig gode muligheder for at komme i praktik på Ángeles de Dios. Personalet på stedet superviserer studerende inden for studieretningerne lærer, pædagog, fysio- og ergoterapeut og socialrådgiver. Danish Volunteers formidler kontakten til praktikstedet og sørger for alt det praktiske, herunder udfyldelse af uddannelsesaftalen. Vi samarbejder med det lokale universitet Universidad Rafael Landívar, hvor der er adgang til biblioteks- og studiefaciliteter. Sammen med universitetet organiserer vi desuden en erfaringsudveksling mellem danske og lokale studerende.

Mødetider

Projektet holder åbent mandag-torsdag om eftermiddagen klokken 14:30 til 17:00. Der er lukket på almindelige fridage og i perioden 1. november til 15. januar. Studerende, der har skal have minimum 30 timers praktik om ugen, bliver tilknyttet et af børnene og arbejder med indskoling i almindelig skole om formiddagen. Det hele planlægges i samarbejde med lederen på stedet.

Øvrige oplysninger

Projektet ligger i byen Ciudad Vieja lige uden for Antigua. Det er let at komme til byen med bus. Det tager kun 10 minutter fra busstationen i Antigua og koster næsten ingenting. I Ciudad Vieja får frivillige mulighed for at opleve dagliglivet i Guatemala på tæt hold. Vær i øvrigt opmærksom på at personalet på projektet ikke taler engelsk. Vi anbefaler derfor, at frivillige, der ikke allerede taler spansk, starter deres ophold med fire ugers spanskundervisning.