2020, Helena, praktik sygeplejerske, Casa Jackson, Antigua (Guatemala)

Rejsebrev 2020 Helena praktik sygeplejerske Casa Jackson Antigua Guatemala

GUATEMALA – EN REJSE JEG ALDRIG GLEMMER

Jeg har gennem Danish Volunteers fået arrangeret min tre ugers rejse til Antigua, Guatemala. Rejsen blev planlagt som en del af min 7. semester praktik på sygeplejerskeuddannelsen, og jeg havde min veninde, som også er sygeplejerskestuderende, med. Efter en lang flyvetur fra Danmark, blev vi mødt af vores kontaktperson, Alvaro, i lufthavnen. Allerede her følte vi os i trygge hænder. Sammen med Alvaro blev vi kørt til Antigua, hvor vi skulle bo hos en værtsfamilie. Her blev vi igen mødt med åbne arme og smil af Dina, moren i værtsfamilien. Huset var meget autentisk, og så snart man trådte ind, fik man et indtryk af kulturen. I huset boede Dinas teenagebørn og hendes bedsteforældre også. Derudover kom der ofte nogle på besøg. Det at bo hos en værtsfamilie er, ifølge mig, den bedste måde at opleve kulturen på. Vi blev tvunget til at tale spansk med familien, hvilket er en utrolig effektiv måde at lære sproget på. Derudover spiste vi ofte med dele af familien, hvor vi hurtigt lærte hinanden at kende, og det var en god måde at få lokale tips til oplevelser rundt i Guatemala. Det at bo hos en værtsfamilie var en helt særlig oplevelse i sig selv og en god start på rejsen.

Efter ankomst til Guatemala om lørdagen startede vi på spanskundervisning om mandagen. Igen, blev vi mødt af smilende og hjælpsomme mennesker. Jeg mødte min underviser, Homberto, som viste sig at være meget tålmodig og lattermild. To egenskaber jeg især havde brug for, da mit spanskniveau ikke var på sit højeste. Det ændrede sig dog hurtigt. Hombertos undervisning gav hurtigt resultater – på dag tre kunne vi have hverdagssamtaler på spansk. Det var utrolig motiverende at mærke forbedring så hurtigt, og Homberto var god til at udfordre mig, så niveauet forsat steg. Vi havde desværre kun tid til en uges spanskundervisning, men havde vi haft mere tid, ville jeg meget gerne have forsat. Jeg har aldrig lært så meget på så kort tid – og samtidig var det sjovt.

Herefter startede vi i praktik på Casa Jackson. Her var den primære opgave at tage sig af børnene. At lege med dem, give dem mad, danne tilknytning, opbygge tillid og tryghed, samt at udvikle deres fysiske og psykiske funktioner. Der gik ikke mange timer før, man følte sig tilknyttet til børnene. De havde brug for kærlighed, hvorfor arbejdet gav så meget mening. Her lærte vi også meget omkring kulturen og hvilke værdier, der blev prioriteret i arbejdet som sygeplejerske på stedet. I det hele taget var der så mange gode mennesker, der arbejdede på projektet, og det var inspirerende at arbejde med mennesker, der var så dedikeret til at hjælpe andre. Det gjorde, at vi hver dag gik hjem med en følelse af, at vi havde gjort noget godt.

Under hele opholdet i Guatemala var vi med Alvaro rundt på forskellige ture i og omkring Antigua. Her var vi blandt andet på vulkantrekking, kaffeplantage og rundtur i byen. Herudover tog vi selv en weekendtur til Lago de Atitlan, som er et utrolig smukt sted, og klart et besøg værd. Alvaro var også meget behjælpelig med lokale tips og planlægning af ture.

Generelt kan jeg sige for rejsen, at det har været meget mindeværdigt – særlig pga alle de fantastiske mennesker, vi har mødt på vores vej. Vi har under hele rejsen følt os i trygge hænder, og følt os utroligt velkommen.